Ana içeriğe atla

Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Türkiye'de yılda 60 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor, bunun 50 bini hayatını kaybediyor. Akciğer kanserinin başarılı ameliyatı var ama önemli olan her kanserde olduğu gibi erken tanı.

Akciğer kanseri nasıl belirti verir?

Akciğer kanserleri çok fazla belirti verebilir ama sinsi bir şekilde de seyredebilir. Genelde akciğer kanserleri ciddi belirtiler verir. Akciğer kanseri belirtileri; kanserin yerleşim yerine göre akciğer içerisinde olabilir ya da akciğere yakın organlarda belirtiler verir.
  • En sık görülen belirti öksürüktür,
  • Nefes darlığı,
  • balgam,
  • balgamda kan,
  • nefes darlığı,
  • göğüs darlığı,
  • Kilo kaybı,
  • kendini kötü hissetme,
  • halsizlik gibi belirtilerdir.
Kanserin yerleşim yerine göre belirti vermektedir. Lenf bezine sıçrayarak akciğer kanseri şişlik meydana getirebilir. Akciğer kanserlerinin kendine özgü olarak yaptığı metabolik değişikler vardır. Akciğerin ürettiği hormonlar vardır, hormonların çalışmaması sonucu vücutta tepkime meydana gelebilir. Hormonal etkilerden dolayı kemik ağrısı, ses kısıklığı şekilde karşımıza çıkabilir. Bunun gibi bir çok belirti ile akciğer kanseri karşımıza çıkabilir.

Akciğer kanserine özgü bir belirti var mıdır?

snl-5Sigara içen insanlar sigara içtikleri süre içerisinde akciğer kanseri oluyor muyum? diye kendisine sormaktadır. Akciğer kanseri olduğunuzu gösteren özel bir belirti yoktur. Öksürüğünüzdeki artış, vücudunuzun göğüs bölgesindeki ağrı, zayıflama gibi belirtiler akciğer kanserine ait olabilir. Ama her hastada ortaya çıkan göğüs ağrısı, zayıflama gibi şikayetler kanserin habercisi değildir. Ağızdan kan gelmesi ile ortaya çıkabilir bu çok ciddi bir bulgudur, o zaman hekime başvurmayı gerektirir. Eğer uzun yıllar sigara içilmişse elinizde sigara varsa akciğer kanserinin belirtisi budur.

Akciğer kanseri nasıl teşhis edilir?

Akciğer kanseri olma riski olan hastalar, uzun yıllar sigara içmiş hastalardır. Bu hastalar hekime göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı, balgam ile karışık kan gelme gibi rahatsızlıklardan hekime gitmiş ise akciğer grafiği çekilerek kanser tanısı var mı? yok mu? diye bakılmalıdır.

Akciğer kanseri tedavisi

Radyoterapi (Işın tedavisi)
Hızlı bölünen kanser hücrelerinin yüksek enerjili X ışınları ile öldürülmesi esasına dayanır. Bu tedavi uygulandığı bölgedeki tümör hücrelerini öldürmektedir. Tümör hücreleri bu tedaviye normal hücrelerden daha fazla duyarlıdır, bu nedenle daha fazla ölürler. Etkilenen bölgedeki normal hücreler hızla kendilerini yenilerler.
Radyoterapi öncesinde tedavinin yapılacağı klinikte tedavi planlanır. Bu süre içerisinde tedavi masasında hareketsiz yatan hastanın tedavi alanı, deri üzerine çizilerek belirlenir.
Tedavi odasında kalış süresi 10-30 dakikadır, tedavi 1-5 dakika sürer. Genellikle tedavi 2-6 hafta devam eder.
Tedavi hastayı radyoaktif hale getirmez, çevredeki insanlara zarar vermez.
Radyoterapi sonrası sık görülen yan etkiler:
  • Halsizlik
  • Tedavi bölgesindeki deride kaşınma, soyulma, kızarıklık, kıllarda dökülme
  • İştahsızlık
  • Öksürük, balgam çıkarma, boğaz ağrısı, yutmada güçlük (genellikle tedavinin 2-3. haftasından sonra)
Kemoterapi (İlaç tedavisi)
Kemoterapi vücuttaki tüm kanser hücrelerini yok etmek amacıyla özel ilaçlar kullanılarak yapılan bir tedavi şeklidir. Kemoterapi ilaçları hızla çoğalan kanser hücrelerine kan yoluyla ulaşarak etki eder. Kanser hücresinin bölünmesini ve yenilenmesini engelleyerek ölümüne neden olur. Kemoterapi, ağızdan hap olarak veya damardan infüzyon yoluyla uygulanır. Tedavi düzenli aralıklarla, genellikle 3-4 haftada bir verilir. Bu yaklaşımda amaç; hastanın tekrar güçlenmesine ve sağlıklı dokuların kendisini yenilemesine olanak sağlanmasıdır.
Kemoterapi kanser hücrelerini etkilerken, kıl kökü, kemik iliği, mide barsak mukozası gibi vücutta hızlı çoğalan sağlıklı hücrelere de etki eder ve bu etkilere bağlı olarak kemoterapinin yan etkileri ortaya çıkar.
snl-5
Kaynak: www.sanalulke.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul Masaj Mutlu Son

Günümüzde pek ayrılmaz hale geldiyse bile İstanbul’un Avrupa Yakası iş, Anadolu Yakası yerleşme alanı olarak bilinirdi. Ümraniye İlçesi de Anadolu yakasında yer alan büyük bir yerleşme bölgesi olarak gelişti. Nüfusun kalabalıklaştığı her yerde ihtiyaçları karşılamak için hizmet sektörü gelişir.  İstanbul Masaj Mutlu Son  da bu gelişen hizmet sektörü içinde, Ümraniye’nin Altınşehir Mahallesinde çalışıyor. Fakat sadece adını aldığı Altınşehir taraflarına hizmet vermiyor. Kaliteli hizmet anlayışı, güler yüzlü ve usta çalışanları ile pek çok yerde tanındı ve güvenildi. Masajın ellerle yapılan bir dokunma tedavisi olduğu gerçeği  Ümraniye Masaj Salonu  tarafından ispatlanıyor. Günün her saati uğrayabilir, istediğiniz masaj çeşidi ile yorgunluklarınızı geçirebilirsiniz. Site:  http://istanbuldamasajsalonlari.com

Kaliteli, Dikkat Çekici ve Sıra Dışı Kartvizit Modelleri

Kartvizitler; iş dünyasında kullandığımız, üzerinde mesleğimize dair genel bilgilerin ve isim soy isim gibi kişisel bilgilerimizin yer aldığı, bizi karşı tarafa tanıtan en etkili reklam araçlarından biri.  Doğru bir kartvizit tasarımı ile işimizi, kurumumuzu, hizmetimizi daha başarılı bir şekilde tanıtabiliyor; güçlü bir imaj çizebiliyoruz.  Sizler de firmanızın kurumsal kimliğini en iyi şekilde ifade etmek istiyor; kartvizitlerinizin size müşteri olarak geri dönmesini istiyorsanız; kartvizit basımı konusunda profesyonel bir ekipten yardım almalı, kartvizit basımının profesyonellik gerektirdiğini unutmamalısınız. Kartvizit marketi 2007 yılından bu yana büyük bir titizlik ve incelik ile beklentilerinize hitap eden kartvizit modelleri tasarlamaya devam ediyor, kartvizit sektöründeki tüm yenilikleri yakından takip ediyor, mesleğinize ve sektörünüze dair en güzel ve en kaliteli kartvizitleri kısa bir süre içerisinde hazırlayarak, sizlere teslim ediyor. Avukat kartvizit modellerinden eczan

Kasımiye Medresesi

Mardin; mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biri. Mardin’de farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan  tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler bulunmaktadır. Tarihi İpek yolu güzergahındaki Mardin, dünya kültür sıralamasında da önemli bir teşkil etmektedir. Asırlara meydan okuyan Osmanlı, Bizans, Selçuklu mimarı karma yapısıyla, taşlara işlenen sanatsal motif,  hat ve yazıtlar kenti bugünlere ulaştıran diriltici bir soluk. Günümüze ulaşan bu önemli eserlerden biri de  heryıl binlerce turisti kendine hayran bırakan Kasımiye Medresesi. Artuklular döneminde yapımına başlanan bu medresinin inşası Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmış, 15. yüzyılın sonlarında ise Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir döneminde tamamlanmış. I. Dünya Savaşı sırasında kapanan medresede iki mescide, bir türbe ve bir çeşmeye de ev sahipliği yapmakt