Homeschooling, evde eğitim, evokulluluk... Bu kavramları daha önce duydunuz mu? Eğer bu kavramlar hakkında henüz fikriniz yoksa artık olması gerekiyor. Çünkü K@home ile bunları daha çok duyacağız gibi görünüyor. Okul öncesi eğitime alternatif bir model olan K@home nedir, nasıl uygulanır, hangi yaş grubu için uygulanır, hepsi soluksuz okuyacağınız yazımızda.
Öncelikle zihnimizin içinde bir yolculuğa çıkalım ve yer edinen eğitim anlayışına bir bakalım. Eğitim öğretim faaliyetleri okul adı verilen binalarda, her yıl değiştirilen ve empoze edilmeye çalışılan bir müfredatla, diploma sahibi öğretmenler tarafından, aynı yaş grubundaki kişilerin bir araya getirilerek oluşturulduğu sınıf adlı odalarda oluyor. Maalesef sorgulamadan uzak, becerilere yönelik olmayan, konuşanların kara tahtalara yazıldığı, neden-niçin sorularının cevapsız kaldığı, yarış ortamının benimsendiği bir sistem içinde bugüne kadar geldik. Aileler hep alternatif eğitim modelleri arayışı içinde oldu. Üstüne üstlük 12 yıl zorunlu eğitim ile 7 yaştan itibaren her çocuk günümüzde bu sistemin içine girmek zorunda bırakılıyor.
Ya okul öncesi... İşte bu noktada evde eğitim modelini uygulamak mümkün olabilir. K@home Evde Eğitim modelini uygulayarak günde sadece 1 saat eğitim ile çocuklarımızın erken çocukluk çağındaki ihtiyaçlarına fazlasıyla cevap verebilmek mümkün görünüyor. Bilimsel olarak bir çocuğun karakteri 3 yaşına kadar belirginleşiyor ve 7 yaşına kadar tamamlanmış oluyor. Bu nedenle çocuklarımıza kazandırılacak ne varsa erken çocukluk döneminde verilmesi gerekiyor. Bunun için çocuklara kazandırılacak sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel yeteneklerde ailenin önemi bir kat daha artıyor. Daha fazla sosyal etkinlik, daha fazla kültürel faaliyet, daha fazla fiziksel aktivite, daha fazla yetenek geliştirici çalışma için en önemli etken sağlam ve yakın çocuk-ebeveyn ilişkisi ile daha fazla zaman.
Evde eğitimin faydaları nelerdir?
Yapılan hemen her araştırmada, evde eğitim alan çocukların okulda eğitim alan akranlarına göre akademik olarak daha başarılı oldukları saptanmıştır. Evde eğitim alan çocuklar günün 6-8 saati okulda olmak yerine, günde 1 saatte aynı eğitimi alarak daha fazla sosyal, kültürel ve eğitsel etkinliklere katılabilme imkanı bulmaktadır. Günümüzde artan şiddet ve güvensizlik ortamı yerine, evde eğitim sayesinde daha güvenli ve daha esnek fiziksel bir öğrenme ortamı oluşturulabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder